Prawidłowe posługiwanie się sztućcami paradoksalnie nie należy do najprostszych czynności. O ile obsługę tandemu nóż oraz widelec praktycznie każdy ma lepiej lub gorzej opanowaną, o tyle obsługa specjalnych sztućców do jedzenia ślimaków lub owoców morza czy prawidłowe posługiwanie się nożem do ryb może nastręczać niejakich trudności. Nie wspominając o pałeczkach służących do jedzenia dań kuchni orientalnej – wszak pałeczki to również sztućce. W trakcie oraz po jedzeniu nie należy zapominać o tym, że raz wzięte do ręki sztućce nie mogą z powrotem trafić na stół ani nawet wspierać się na nim. Po posiłku nie oblizuje się ani łyżek, ani widelców. Łyżeczka do kawy lub herbaty zawsze powinna leżeć na spodku, jednakże przerywając jedzenie zupy zostawiamy łyżkę w głębokim talerzu. Dopiero po zakończeniu jedzenia odkładamy ją na talerz będący podstawą głębokiego talerza na zupę. Gdy kończymy drugie danie, odkładamy nóż i widelec na talerzu równolegle do siebie z trzonkami skierowanymi ‘na godzinę piątą’, z ostrzem noża w lewą stronę. Jeśli mamy ochotę na dokładkę, wówczas sztućce krzyżujemy na talerzu, z widelcem leżącym nad nożem. Jeżeli robimy przerwę w jedzeniu, nie krzyżujemy ich, lecz układamy bliżej krawędzi talerza – nóż ‘na godzinę piątą’, z widelec, grzbietem do góry, ‘na godzinę siódmą’.