Owoce są bardzo popularną przekąską na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Doskonale prezentują się zarówno na oficjalnych bankietach, jak i na weselach czy kameralnych, domowych imprezach. Najpopularniejszym sposobem na ich podanie jest wyłożenie ich na półmiskach, przy czym owoce muszą być czyste i zdrowe. Jeżeli są to owoce w skórce (jabłka, gruszki, cytrusy), należy zadbać o odpowiednie nożyki do obierania i talerzyki do resztek (skórki, pestki itp.). Talerzyki mogą być również przydatne w przypadku najpopularniejszych na przyjęciach winogron, ponieważ – o czym się często zapomina – te owoce także mogą zawierać twarde pestki. Teoretycznie owoce, tak jak inne potrawy, powinno się jeść sztućcami. W praktyce mało kto przestrzega tej reguły, jednak mimo wszystko warto wiedzieć, jak radzić sobie z owocami za pomocą noża i widelca. Najczęstsze błędy dotyczą jedzenia banana, który powinien być obrany, porcjowany i spożywany wyłącznie za pomocą specjalnych sztućców, a nigdy z ręki, ponieważ jest to uznawane za nieestetyczne. Coraz popularniejszą praktyką jest podawanie porcjowanych owoców jako deseru lub tuż po nim, indywidualnie dla każdego gościa, co zapobiega jakimkolwiek problemom czy niejasnościom związanym ze sposobem ich jedzenia. Porcjowane owoce mogą być podawane w filiżankach, słodkich rożkach do lodów czy w postaci kawałków zatopionych w galaretce owocowej. Nie należy również zapominać o owocach jako głównym elemencie sałatek, wypieków czy innych deserów, co także jest doskonałym rozwiązaniem, wygodnym zarówno dla gości, jak i dla gospodarzy przyjęcia.