W przypadku deserów na gorąco istnieje dość ograniczona ilość sposobów ich podawania. Najczęściej spotykanymi ciepłymi deserami są budynie oraz kaszki, suflety, słodkie pierogi oraz knedle, omlety, naleśniki i owoce w cieście lub sosie.
Budynie i kaszki powinno się podawać porcjowane, na ciepłych salaterkach stojących na podstawkach, lub na większym półmisku, z którego każdy sam nakłada sobie na talerzyk odpowiednią porcję. Suflety, przygotowywane zawsze w porcjach, podawane są w naczyniach, w których się je przyrządza. Sztućcem używanym do powyższych deserów są łyżeczki deserowe. W przypadku kaszki pomiędzy salaterkę a talerzyk można położyć serwetkę.
Słodkie pierogi oraz knedle podaje się na talerzu do dań zakąskowych lub zasadniczych. Do ich jedzenia używa się noża oraz widelca zakąskowego. Jeżeli do dania przewidziany jest sos, wówczas można go nałożyć bezpośrednio na talerz podczas porcjowania lub umieścić w sosjerce. Jeżeli sos znajdzie się w sosjerce, należy pamiętać o obecności dodatkowej łyżeczki w nakryciu.
Omlety podaje się w podobny sposób jak pierogi oraz knedle, ale sztućcami używanymi podczas ich jedzenia są łyżka stołowa oraz widelec zakąskowy. Naleśniki można podać na dużym talerzu, wraz widelcem i łyżką, którymi można je nabrać na własny talerzyk, oraz kolejnym zestawem sztućców do jedzenia, a także – opcjonalnie – łyżeczką w przypadku obecności słodkiego sosu.
Owoce w cieście mogą być podane wieloporcjowo, na półmiskach, z łyżką oraz widelcem służącymi do ich nabierania na talerzyk, oraz widelcem deserowym, którym się owoce zjada. Jeżeli do owoców przewidziany jest sos, wówczas, podobnie jak w wyżej wymienionych przypadkach, nie należy zapominać o łyżeczce.