Prawidłowe rozłożenie sztućców na stole podczas eleganckiego obiadu wydaje się stosunkowo skomplikowane, jednakże w rzeczywistości wystarczy zastosować się do kilku reguł. Przede wszystkim każdy z uczestników posiłku powinien mieć czyste, pochodzące z tego samego kompletu sztućce. Jeszcze lepiej jest, gdy wszyscy mają sztućce z tego samego zestawu. Układa się je w kolejności używania do jedzenia konkretnych potraw, od zewnętrznej do wewnętrznej strony talerza. Po lewej stronie powinny zatem leżeć od zewnątrz: widelec do zimnych przystawek, widelec do ryb, widelec do drugiego dania. Analogicznie po prawej stronie: nóż do zimnych przystawek, łyżka do zupy, nóż do ryb, nóż do drugiego dania. U góry talerza powinny leżeć nakrycie do deseru: łyżeczka z uchwytem skierowanym w prawą stronę oraz widelczyk z uchwytem w lewą. W przypadku podania serów na deser, nad talerzem powinny leżeć nóż i widelczyk. Warto zaznaczyć, że nakrycie do deseru powinno pojawić się na stole dopiero po daniu głównym, a na stole nie powinno leżeć jednocześnie więcej niż trzy pary sztućców. Ostrza noży powinny być skierowane w kierunku talerza, a łyżki i widelce powinny leżeć na grzbietach. Sztućce powinny być oddalone od siebie, talerza i krawędzi stołu o jeden centymetr.