Zarówno szampan, jak i wina musujące, serwowane są w kieliszkach zwanych fletami. Są to wysokie i smukłe kieliszki, na wysokiej i cienkiej nóżce, lekko zwężające się u góry, zazwyczaj zrobione z czystego, niebarwionego szkła. Ich pojemność wynosi od 150 do 180 ml. Kształt kieliszków do szampana determinowany jest właściwościami trunku – z tak ukształtowanego naczynia bardzo powoli ulatniają się aromat szampana oraz musujące bąbelki, zaś dzięki cienkim ściankom można cieszyć oczy widokiem musującego napoju. Niestety, bardzo często można spotkać się z sytuacją, w której szampan jest pity z kieliszków w kształcie czarek lub odwróconych szczytem do dołu szerokich stożków. Trunek w tego rodzaju naczyniach bardzo szybko traci aromat, przestaje musować, a jego temperatura wzrasta. Warto również pamiętać o kilku kwestiach odnośnie picia szampana. Przede wszystkim powinien być dostatecznie schłodzony, dlatego kieliszki należy trzymać za nóżkę, nigdy za czarkę. Napełnia się je maksymalnie do ¾ wysokości. Ich mycie powinno być przeprowadzone bez użycia detergentów, zaleca się użycie wody i czystej bawełnianej szmatki, ponieważ delikatne naczynia bardzo łatwo stłuc, dodatkowo zaś resztki detergentu mogą pozostać na szklanych ściankach. Koneserzy szampana do picia używają wyłącznie ręcznie robionych kieliszków twierdząc, że tak specjalny trunek zasługuje na specjalną oprawę.