Kieliszki do wina różnią się od siebie w zależności od typów trunków, jakie będą w nich serwowane. Wino czerwone pija się w klasycznych kieliszkach, z cienką nóżką oraz szeroką, zwężającą się u góry czarą. Objętość czary w niektórych przypadkach może wynosić nawet 750 ml, chociaż zazwyczaj stosuje się mniejsze, do 200 ml. Szkło powinno być cienkie i niebarwione. Klasycznym, najbardziej znanym kieliszkiem do czerwonego wina jest ten przeznaczony do konsumpcji Bordeaux. Wina burgundzkie pija się w kieliszku podobnym do Bordeaux z tą różnicą, że czara jest jeszcze szersza. Beaujolais podaje się w kieliszkach o kształcie zbliżonym do powyżej opisanego, jednakże zdecydowanie mniejszych. Maderę pija się z naczynia o lekko wypukłych brzegach i rozszerzonym kominie, zaś Porto najlepiej smakuje ze stosunkowo wąskich, raczej prostych i niewielkich kieliszków. Wina białe pija się z kieliszków węższych i mniejszych niż do wina czerwonego, zaś wina musujące z wąskich, zwanych fletami. Kształt kieliszka ma bardzo duże znaczenie w kwestii degustacji wina, ponieważ dość mocno wpływa na smak trunku. Przede wszystkim wino musi mieć odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, żeby w pełni rozwinąć swój bukiet, dlatego też nalewa się jedynie do ¼ wysokości naczynia. Średnica wylotu kieliszka również wpływa na zapach trunku – niektóre wina wietrzeją szybciej, inne wolniej. Znawcy zwracają również uwagę na kształt krawędzi naczynia, która powinna być gładko zeszlifowana, żeby wino trafiało prosto na język, a nie rozlewało się na boki, jak w przypadku krawędzi o półokrągłym kroju.