Herbata powinna być podawana w porcelanowych, rozszerzających się u góry filiżankach. Im cieńsza porcelana, tym lepiej, ponieważ dzięki temu można w pełni cieszyć się intensywną, ciepłą barwą wywaru, wzmocnioną przez światło przenikające przez cienkie ścianki naczynia. Filiżanka powinna stać na spodku, na który kładzie się łyżeczkę po ewentualnym posłodzeniu herbaty. Sam napój powinno się nalewać z porcelanowego dzbanka, chociaż spotyka się sytuacje, w których herbata jest zaparzana bezpośrednio w filiżankach. Nie jest to jednak najlepszy pomysł, przede wszystkim ze względu na fusy, dlatego też warto zaopatrzyć się w dzbanek z sitkiem odcedzającym i w nim parzyć herbatę. Dzbanek do herbaty powinien również posiadać podgrzewacz służący do utrzymania pożądanej temperatury napoju. Wywar nalewa się z dzbanka podchodząc z prawej strony siedzącego, jednakże napełnione filiżanki podaje się gościom z lewej strony. Takie dodatki jak cukier, miód, mleko lub cytryna powinny być umieszczone w specjalnych naczyniach. Jeżeli serwowana herbata jest herbatą ekspresową, wówczas powinno się przeznaczyć specjalne naczynie – może to być talerzyk – na zużyte torebki. Najczęściej spotykane, domowe sposoby parzenia herbaty, czyli w szklankach lub kubkach, mogą być praktykowane jedynie przy nieoficjalnych okazjach. Warto również zaznaczyć, że najlepszym słodkim dodatkiem do herbaty są kruche ciasteczka, ponieważ zbyt intensywny smak ciast z kremami lub masami skutecznie dominuje nad smakiem i zapachem herbacianego wywaru.